مرجان فاطمی | پیمان معادی تا اواخر دهه هشتاد به عنوان یک فیلمنامهنویس در سینما فعالیت داشت و پیشنهاد بازی در «درباره الی»، اتفاق مهمی بود که یکباره در زندگیاش رخ داد. او تحسین سینمادوستان را به دست آورد و نشان داد استعداد موفقیت در حوزه بازیگری را دارد. اوج درخشش او با «جدایی نادر از سیمین» رقم خورد و این فیلم اصغر فرهادی باعث شد نام پیمان معادی جهانی شود. بعد از آن بود که معادی سعی کرد نقشهای متفاوتی بازی کند و از این جهت خیلی زود مسیر موفقیت را پیمود، بازیگری که توانست در سطح جهانی نیز خود را مطرح کند. به بهانه سالروز تولد این بازیگر، نگاهی داریم به مهمترین فیلمهای کارنامهاش.
به گزارش فیلمنیوز، پیمان معادی نه تنها به عنوان یک بازیگر، در جایگاه فیلمنامهنویس، کارگردان و همچنین تهیهکننده، فعالیتهای مهمی در سینمای ایران انجاام داده است. در این پرونده صرفا روی بعد بازیگری او تمرکز کردهایم.
درباره الی | کارگردان: اصغر فرهادی | نام نقش: پیمان | سال تولید: ۱۳۸۷
پیمان معادی تا پیش از «درباره الی…» به عنوان فیلمنامهنویس شناخته میشد و با این فیلم برای اولینبار خودش را نشان داد. همه بازیگران در فیلم خوش درخشیدند، اما به یک دلیل بازی پیمان معادی بیشتر به چشم آمد. همین ناشناخته بودن چهره و بازی معادی، به نقش تفاوت بخشید و باعث شد مخاطب بدون پیشینه ذهنی، شخصیت پیمان را به تماشا بنشیند. او مردی از طبقه متوسط جامعه است که سرخوشانه زندگی میکند. بهشدت مراقب همسر و فرزندانش است و نمونه یک مرد کلاسیک ایرانی است. اوج بازی معادی جایی رقم میخورد که بچهها گم میشوند. شخصیت پیمان در فیلم درباره الی… فرصت عرضاندام به معادی داد. او از فرصت پیشآمده نهایت بهره را برد و از خود شمایل یک بازیگر موفق ساخت.
جدایی نادر از سیمین | کارگردان: اصغر فرهادی | نام نقش: نادر | سال تولید:۱۳۸۹
یکی از سختترین نقشهایی است که پیمان معادی بازی کرده. او در دومین تجربه بازیگری خود باید شخصیتی را به مخاطب معرفی میکرد که در وهله اول باورپذیر باشد؛ یعنی ما با دغدغه او که نگرانی از وضعیت پدر بیمار است، همراه شویم. از آنطرف باید چالشها با همسر و نوع رابطه با دخترش را درک کنیم. اصغر فرهادی کاراکتر نادر را بینقص طراحی کرد و پیمان معادی هم آن را بیکموکاست، مقابل چشم مخاطبان قرار داد. نادر در سینمای ایران جزو شخصیتهای ماندگار و فراموشناشدنی است. معادی به همراه بازیگران «جدایی نادر از سیمین» خرس نقرهای جشنواره برلین را گرفت. در چند جشنواره دیگر هم نامزد شد و علاوهبرآن ضمن درخشش فیلم در رویدادهای معتبر جهانی، نام او سر زبانها افتاد. جایزه گلدنگلوب و اسکار سرآمد این جوایز هستند که شهرت معادی را هم رقم زدند.
کمپ ایکسری| کارگردان: پیتر ستلر| نام نقش: علی | سال تولید: 1393
بعد از حوادث 11 سپتامبر، علی مورد اتهام قرار میگیرد و به زندان گوانتانامو میافتد. او مردی بیگناه است که مورد سوءظن قرار گرفته. در نخستین تجربه بازی پیمان معادی در یک پروژه جهانی، کنار کریستن استوارت قرار گرفت. آنچه باعث شده کاراکتر علی موفق و باورپذیر باشد، نمایش همه حالات او توسط بازیگر است. علی سالها در زندان است و حالا دچار اضطراب، شک، نومیدی و خشم شده. بااینحال نباید احساساتش را بروز دهد و در آستانه انفجار باقی میماند. این حسی است که به مخاطبان منتقل شده و تحسین منتقدان خارجی را به همراه داشته است. دستاورد کمپ ایکس ری شهرت جهانی معادی را بیش از پیش کرد و باعث شد او مورد توجه کارگردانهای دیگر قرار گیرد.
ابد و یک روز | کارگردان: سعید روستایی | نام نقش: مرتضی | سال تولید: 1394
«ابد و یک روز» برشی است از زندگی یک خانواده که در جنوب شهر زندگی میکنند. پیمان معادی نقش مرتضی، برادر بزرگ خانواده را بازی میکند. او قرار است حافظ کیان خانواده باشد، اما حاضر شده خواهرش به ازدواجی اجباری تن دهد! مرتضی خود را دلسوز اعضای خانواده معرفی میکند، اما درواقع در پی رسیدن به آمال خود است. این مرز باریک در بازی پیمان معادی هویداست و بدون آنکه دچار اغراق شود، به باور مخاطب مینشیند. معادی نقش مرتضی را طوری بازی کرد که خیلی زود تصویر آن شخصیتهای شیک فیلمهای قبلی از ذهن مخاطب پاک شد. درخشش در این نقش برای او تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد جشن خانه سینما و جشن انجمن منتقدان و نویسندگان را به ارمغان آورد. او همچنین نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره سیوچهارم فجر شد.
بمب یک عاشقانه | کارگردان: پیمان معادی | نام نقش: ایرج | سال تولید: 1396
«بمب یک عاشقانه» دومین تجربه فیلمسازی پیمان معادی است. ماجراهای آن در دهه 60 میگذرد؛ زمانی که کشور درگیر جنگ است. در این میان ایرج با بازی معادی با همسرش میترا چالش دارد. معادی با نگاهها و مکثهای زیادش روی دیالوگها و همچنین رفتار وسواسگونه و تلاش برای جدی به نظر رسیدن، نقش را باورپذیر میکند. امتیاز بازی او و لیلا حاتمی جایی است که تصویری نوستالژیک از روابط آدمها در دهه 60 به نمایش میگذارند؛ چه جایی که دچار مشکل هستند و چه وقتی که قرار است چالشهای بین خود را رفع کنند و فضایی عاشقانه شکل میگیرد. آنچه از تحسینها و موفقیتها نصیب معادی شد، مربوط به کارگردانی و نویسندگی بمب یک عاشقانه است نه وجه بازیگریاش. او از شصتمین دوره جوایز سینمایی آسیاپاسیفیک برنده بهترین طرح فیلمنامه شد. در جشنواره فجر هم جایزه ویژه هیأت داوران را به دست آورد.
متری شیشونیم | کارگردان: پیمان معادی | نام نقش: صمد | سال تولید: 1397
«متری شیشونیم» داستان چند مامور پلیس مبارزه با مواد مخدر به سردستگی صمد با بازی پیمان معادی است که به دنبال فروشنده بزرگ شیشه در تهران، ناصر خاکزاد هستند. معادی در تجربه دوم همکاری با سعید روستایی نقشی متفاوت از «ابد و یک روز» بازی کرد. صمد درعینحال یک پلیس متفاوت در میان شخصیتهای پلیس سینمای ایران هم هست؛ مردی جدی، پایبند به اصول، تندمزاج و درعینحال دارای رفتاری که خندهای گوشه لب مخاطب میآورد. معادی برای ایفای این نقش از استایل خود استفادهای بهینه کرد. همچنین میمیک چهرهاش به کمکش آمد و باعث شد نقش خوب دیگری در کارنامه این بازیگر ثبت شودمعادی برای این فیلم نامزد سمیرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و جایزه بهترین بازیگر جشنواره فیلم استکهلم را از آن خود کرد.
درخت گردو | کارگردان: محمدحسین مهدویان | نام نقش: قادر | سال تولید: 1398
«درخت گردو» در سه مقطع زمانی سالهای ،۶۶ ۸۳ و ۹۵ روایت میشود و داستان زندگی واقعی و تلخ مردی به نام قادر مولانپور و خانوادهاش در فاجعه بمباران شیمیایی سردشت است. قادر متفاوتترین کاراکتری است که پیمان معادی بازی کرده. او برای این شخصیت چند چالش پیشرو داشت؛ اول اینکه باید چهره و لهجه کردیاش باورپذیر میشد و از آنسو باید شرایط پیچیده زندگی کاراکتر را درست و دقیق به نمایش میگذاشت. معادی در همان لحظه ابتدایی فیلم کاری میکرد که یادمان میرفت او یک بازیگر است. فکر میکردیم واقعا قادر را روی پرده سینما میبینیم. همه درد و رنج در چهره بازیگر به جان مخاطب مینشست؛ این یعنی اوج هنر بازیگری معادی. داوران جشنواره فجر سیمرغ بازیگر نقش اصلی را به او دادند.
برادران لیلا | کارگردان: سعید روستایی | نام نقش: منوچهر | سال تولید: 1401
پیمان معادی یکی از متفاوتترین نقشهایش را در «برادران لیلا» ایفا کرده. هم به لحاظ ظاهری (آرایش مو و لباس) با سایر آثارش متفات است و هم شیوه حرف زدن و رفتارهایش. پسری بلندپرواز است که همسرش او را ترک کرده و حالا برای اینکه بالاشهرنشین به نظر برسد حاضر است دست به هرکاری بزند. احساسی تصمیم میگیرد و به راحتی اجازه میدهد سرش کلاه بگذارند. بسیار ساده است و حتی میشود گفت خصلتهایی کودکانه دارد. به سرعت خوشحال میشود و با کوچکترین مشکلی بهم میریزد. حوصله کار کردن ندارد و میخواهد هرطور شده سریع به خواستههایش برسد. منوچهر یکی از شیرینیهای فیلم است و از جدیت همیشگی پیمان معادی در این نقش خبری نیست.