بعد از فیلم «پیرپسر» که متأثر از شرایط پیشبینینشده ناشی از جنگ تحمیلی 12 روزه نتوانست تمام ظرفیت خود برای قدرتنمایی در گیشه را به منصه ظهور برساند، حالا «زن و بچه» دومین فیلم مهم غیرکمدی محسوب میشود که انتظارات بالایی نسبت به رقابتش با فیلمهای کمدی برای فتح گیشه امسال وجود دارد؛ بخشی از این انتظارات ناشی از ظرفیتهای بالقوه فیلم و بخشی دیگر ناظر به کارنامه کارگردان جوانش است؛ سعید روستایی از معدود کارگردانان جوان دغدغهمند در حوزه معضلات اجتماعی است که در کنار استانداردهای سینمایی آثارش، در زمینه جذب مخاطب هم بسیار موفق بوده است؛ آیا «زن و بچه» سند دیگری بر استمرار این توفیق میشود؟
به گزارش فیلمنیوز، بعد از عبور سینمای ایران از بحران کرونا، این سینمای کمدی بود که پرچمدار احیای گیشهها شد و بیشک نمیتوان نقش کمدیها در بازگشت آرامآرام سینماها به شرایط طبیعی را نادیده گرفت. بحث درباره توجه ویژهتر سینماداران به فیلمهای کمدی و آسیبپذیری سینمای اجتماعی در سایه این توجه اغراقآمیز اما محدود به دهه 1400 نیست و از سالها قبل سینماگران نگاهی انتقادی به عملکرد تصمیمسازان حوزه اکران از منظر بیتوجهی به فیلمهای غیرکمدی داشتهاند.
با وجود این مباحث اما کم نبودهاند فیلمهای غیرکمدیای که همه چارچوبهای تحلیلی از این دست را به چالش کشیدند و ثابت کردند که در صورت لحاظ کردن حداقلهای موردانتظار مخاطب، میتواند بدون خنده هم آنها را به سینماها کشاند. سعید روستایی در میان نسل جدید سینماگران، یکی از موفقترینها در این زمینه بوده است. کارگردانی که با تجربه دو نوبت حضور موفق در اکران نوروزی و تجربه یک توقیف، حالا چهارمین فیلم بلند خود را روانه پرده سینماها کرده است.فیلم سینمایی «زن و بچه» که چندی پیش حضوری پرسروصدا در بخش اصلی جشنواره فیلم کن داشت اما سرنوشتی متفاوت نسبت به فیلم قبلی این فیلمساز در این رویداد پیدا کرد و بدون هیچحاشیه مضاعف و حساسیتی، فرصت نمایش بر پرده نقره و ارتباط مستقیم با مخاطبان داخلی را به دست آورده است. به بهانه اکران عمومی این فیلم نگاهی به عملکرد فیلمهای قبلی روستایی در زمینه جذب مخاطب داشتهایم.
ابد و یک روز | نوروز 95 | 1.7 میلیون مخاطب

سعید روستایی تازه 26 سالگی را رد کرده بود که بهپشتوانه تجربههایش در سینمای کوتاه، با اولین فیلم بلند خود تبدیل به پدیده جشنواره فیلم فجر شد. «ابدویک روز» با داستانی مرتبط با خانوادهای حاشیهنشین و گرفتار در دام معضلات اجتماعی، توانست همه سیمرغهای اصلی جشنواره فجر را شکار کند و از سوی مخاطبان این رویداد هم بهعنوان بهترین فیلم انتخاب شد.
درباره ظرفیتها؛ به قاعده دیگر فیلمهایی که موفق به شکار سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران فجر میشوند، «ابدویک روز» هم توانست خیلی زود در ترکیب فیلمهای اکران نوروز قرار بگیرد. فضای رسانهای پیرامون فیلم و مهمتر از آن عملکردش در جشنواره فجر، مهمترین پشتوانه این فیلم برای توفیق در گیشه بود و در کنار آن ترکیب بازیگران اصلی هم شانس فیلم برای جذب مخاطب را افزایش داده بود. داستان فیلم و جسارت در طرح عریان برخی معضلات اجتماعی همچون اعتیاد هم تبدیل به برگبرندههای محتوایی فیلم برای کسب نمره قبولی از سوی مخاطبان شد.
درباره رقیبان؛ در اکران سال 95 فیلم اول سعید روستایی، رقبای قدری را برای فتح گیشه در برابر خود داشت. یکی از مهمترین این رقیبان هم فیلم «فروشنده» به کارگردانی اصغر فرهادی بود که بهپشتوانه کسب جایزه اسکار، سینمادوستان بسیاری را به سینماها کشاند و توانست با فروش قریب به 16 میلیارد تومانی، دومین فیلم پرفروش سال و پرمخاطبترین فیلم غیرکمدی آن سال شود. باقی رقبای «ابدویک روز» فیلمهای کمدی بودند که موفقترین آنها یعنی «من سالوادور نیستم» با جذب 2 میلیون و 400 هزار مخاطب، عنوان پرفروشترین فیلم سال را به نام خود ثبت کرد.
متری شیشونیم | نوروز 98| 2.3 میلیون مخاطب

بعد از «ابد و یک روز» انتظارات از سعید روستایی حسابی بالا رفت و او در اوج جوانی باید به تحسینکنندگانش ثابت میکرد کیفیت فیلم اولش اتفاقی نبوده است. سه سال بعد، روستایی با همان ترکیب بازیگران فیلم «متری شیش و نیم» را ساخت که از نظر کیفیت سینمایی، چیزی کم از تجربه اول نداشت و باردیگر با تحسین منتقدان و سینمادوستان مواجه شد. مهمترین توفیق این فیلم اما تکرار تجربه شکار سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران فجر برای روستایی بود.
درباره ظرفیتها؛ پیمان معادی، نوید محمدزاده و پریناز ایزدیار سه ستاره فیلم اول روستایی بودند که اینبار هم ایفای نقشهای اصلی به آنها واگذار شد. همین ترکیب قطعا برای هر فیلم دیگری هم میتوانست تضمینکننده توفیق در گیشه باشد. علاوهبر این روستایی باردیگر نگاهها را در جشنواره فجر به سمت خود جلب کرده بود و دامنه واکنشهای رسانهای تبدیل به پشتوانه «متری شیش و نیم» برای جذب مخاطبان شد. فیلمی که شخصیتهایی جذاب و داستانی پرکشش داشت و طبیعتا مخاطبان را راضی از سالن به خانه راهی میکرد.
درباره رقیبان؛ فیلم دوم روستایی از منظر تعداد مخاطبان، عملکردی بسیار موفقتر از فیلم اول داشت و توانست بالغ بر 2 میلیون و 300 هزار مخاطب را به سالنهای سینما بکشاند و عنوان سومین فیلم پرفروش سال را به دست بیاورد. دو رقیب اصلی او در گیشه سال 98 یکی «مطرب» با 3.3 میلیون مخاطب و دیگری «تگزاس2» با 2.4 میلیون مخاطب بود. از فیلمهای غیرکمدی و شاخص این سال هم میتوان به «شبی که ماه کامل شد» اشاره کنیم که با 1.7 میلیون مخاطب، بعد از «متری شیش و نیم» در جایگاه دومین فیلم غیرکمدی پرفروش در آن سال قرار گرفت.
برادران لیلا | نوروز 1402 | فاقد آمار رسمی

با اتمام دهه 90 دیگر جایگاه سعید روستایی در ترکیب فیلمسازان کنجکاویبرانگیز سینمای ایران تثبیت شده بود و بسیاری چشمانتظار تجربه تازه او بودند. «برادران لیلا» با ترکیبی درجه یک از بازیگران سرشناس، همه ویژگیهای لازم برای یک رونمایی پرسروصدا در جشنواره فجر را داشت اما روستایی تصمیم گرفت اینبار فیلمش را راهی جشنواره کن کند. رونمایی فیلم و حواشی مرتبط با حضور عوامل روی فرش قرمز اما حاشیههایی را رقم زد که به توقیف فیلم منتهی شد و فیلم شانس اکران عمومی را از دست داد.
درباره ظرفیتها؛ پیمان معادی و نوید محمدزاده که تبدیل به ستارههای ثابت فیلمهای روستایی شده بودند اما قرار گرفتن ترانه علیدوستی در کنار این دو، ویترین به مراتب جذابتری برای «برادران لیلا» بهوجود آورد. بهواسطه حواشی مربوط به رونمایی فیلم در جشنواره کن هم طبیعتا فیلم شانس بالایی برای توفیق در گیشه بهجهت کنجکاوی سینمادوستان داشت. «برادران لیلا» هرچند به اکران عمومی درنیامد اما انتشار نسخه غیرقانونی آن در فضای مجازی در آستانه نوروز 1402 بهشدت با استقبال مواجه شد و بیراه نیست اگر آن را دیدهشدهترین فیلم سینمای ایران در دهه 1400 توصیف کنیم.
درباره رقیبان؛ طبیعتا فیلم «برادران لیلا» به دلیل عدم ورود رسمی به چرخه اکران نتوانست رقابتی رسمی با دیگر فیلمهای شاخص آن سال داشته باشد اما در همین فضای غیررسمی هم رقبایی همچون «تفریق» به کارگردانی مانی حقیقی داشت که به دلیل اشتراک دو بازیگر اصلی، در موعد انتشار نسخه غیرقانونی، بسیار مورد توجه قرار گرفت. در نوروز 1402 یکی از پدیدههای تاریخ سینمای ایران یعنی «فسیل» روی پرده رفت که بیش از 7.5 میلیون مخاطب را به سینماها کشاند و بعید به نظر میرسد فیلم روستایی حتی در صورت ورود به میدان رسمی رقابت، توان رویایی با آن را میداشت!
زن و بچه | تابستان 1404| افتتاحیه 3 میلیارد تومانی

فیلم سینمایی «زن و بچه» تازهترین ساخته سعید روستایی است که از امروز چهارشنبه اول مردادماه 1404 اکران رسمی خود را آغاز کرده است. اتفاق ویژه درباره این فیلم، ثبت یک رکورد در بازه پیشفروش بود که توانست رقمی قریب به 1.5 میلیارد تومان را پیش از آغاز اکران عمومی، در گیشه فیلم ثبت کند. 13 هزار مخاطب برای تماشای این فیلم، در بازه پیشفروش اقدام به تهیه بلیت کردهاند که آماری قابل توجه است و باید دید این فیلم در ادامه مسیر چه عملکردی در گیشه خواهد داشت.
درباره ظرفیتها؛ روستایی همچنان اصرار دارد ترکیب تیم برنده را بههم نزند و احتمالا با همین نگاه باردیگر نقشهای اصلی فیلمش را به دو بازیگر محبوب خود یعنی پریناز ایزدیار و پیمان معادی سپرده است. در کنار این دو، حضور حسن پورشیرازی که درخششاش در فیلم «پیرپسر» بهشدت او را در کانون توجه قرار داده، از دیگر برگبرندههای «زن و بچه» برای جذب مخاطب به سالن سینما است. فیلم چهارم روستایی، همین چندماه پیش نمایندگی رسمی سینمای ایران در بخش رقابتی جشنواره کن را هم برعهده داشت و این یعنی فیلم برای سینمادوستان بهشدت کنجکاویبرانگیز است.
درباره رقیبان؛ اصلیترین رقیب فیلم «زن و بچه» فیلم مهم و پرحاشیه «پیرپسر» بود که هر چند یک ماه پیشتر فرصت ورود رسمی به چرخه اکران عمومی را به دست آورد اما هیچکس تصور نمیکرد یک جنگ تحمیلی، تمام امیدها به توفیق فیلم اکتای براهنی برای قدرتنمایی در گیشه را ناامید کند. فیلم «پیرپسر» در حال حاضر عنوان پرفروشترین فیلم غیرکمدی سال را به دست آورده اما اصلا بعید نیست این عنوان را به «زن و بچه» واگذار کند. اکران همزمان فیلم کمدی «مرد عینکی» با فیلم سعید روستایی را هم میتوان در حکم ورود همزمان دو رقیب قدر به میدان توصیف کرد که باید دید در ادامه مسیر چه رقابتی را رقم خواهند زد؟