بارها شاهد حرکتهای اعتراضی سینماگران به وضع موجود بودهایم و بارها دیدهایم برخی از آنها برای نشان دادن این اعتراضها از شیوههای نمادین استفاده کردهاند. حرکت جدید پیام دهکردی در اعتراض به وضع موجود، بهانهای شد برای مرور این شیوههای اعتراضی.
به گزارش فیلمنیوز، در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر دورههای مختلف شاهد شیوههای مختلفی از اعتراضها بودهایم. مثل سر باز زدن همایون غنیزاده از گرفتن جایزه بخش نگاه نو فیلم «مسخرهباز» و فرستادن یک مهاجر افغانستانی برای دریافت جایزه، زمین گذاشتن سیمرغ فیلم «سنتوری» توسط بهرام رادان، سرباز زدن عوامل فیلم «روز صفر» از حضور در مراسم اختتامیه، سیاهپوش شدن عوامل فیلم «جاده قدیم» در اختتامیه و … در این گزارش سعی کردهایم روی خاصترین حرکات اعتراضی دست بگذاریم و به این جهت شیوههای اعتراضی اختتامیههای مختلف را کنار گذاشتهایم.
ابراهیم حاتمیکیا| حضور در سینمای رسانهها با کیسهای مملو از نگاتیوهای سانسور شده فیلم
ماجرا چه بود: ابراهیم حاتمیکیا فیلم «موج مرده» را برای نمایش در جشنواره فجر آماده میکرد اما همزمان با شروع جشنواره شایعههای توقیف فیلم آنهم توسط نهاد تولیدکننده، یعنی بنیاد روایت فتح به گوش رسید. روز اکران فیلم، درحالیکه سالن انتظار سینما اسـتقلال مملو از جمعیت بود و اهالی رسانه در حال ورود به سالن برای تماشای فیلم بودند، اعلام شد که فیلم بنا به درخواست تهیهکننده از جشنواره حذف شده.
شیوه اعتراض: حاتمیکیا هم با یک کیسه پر از نگاتیو وارد سالن سینما استقلال شد و پشت میزی که برای برگزاری نشستهای مطبوعاتی در نظر گرفته شده بود نشست و بلافاصله از داخل کیسه، نگاتیوهای فیلمش را درآورد و روی میز چید و گفت اینها همه موارد اصلاحی فیلم من است که بنیاد روایت دستور به حذف آنها داده است. او در این نشست تندترین انتقادها را به نظامیان فعال در سینما کرد.
واکنشها: واکنش بنیاد روایت این بود که فیلم ساخته شده با فیلمنامه تصویب شده در بنیاد مغایرت دارد و مورد تایید ما نیست. بعد از آن بود که احمدرضا درویش که در آن زمان به همراه منوچهر شاهسواری موسسه «فرهنگ تماشا» را داشتند، پس از مذاکره با مدیرعامل بنیاد روایت، حق رایت فیلم «موج مرده» را خریداری کرد تا این فیلم حاتمی کیا از محاق توقیف خارج شود. فیلم با انجام اصلاحاتی به اکران عمومی درآمد.
سعید سهیلی| آتش زدن کارت خانه سینما
ماجرا چه بود: در روزهای پایانی اکران «گشت ارشاد2»، نسخه غیرقانونی فیلم در اینترنت بارگذاری شد و همین زمینهساز اعتراض سهیلی شد. سهیلی انتظار داشت خانه سینما و صنوف سینمایی از او حمایت کنند که نکردند.
شیوه اعتراض: سهیلی به نشانه اعتراض، کارت خانه سینما و کانون کارگردانان را در مقابل دوربین یک برنامه اینترنتی آتش زد.
واکنشها: این اتفاق با واکنشهای متفاوتی روبهرو شد. کانون کارگردانان در بیانیهای عمل سهیلی را شنیع خواند و اعلام کرد تا عذرخواهی رسمی، عضویت او در این کانون به حالت تعلیق درخواهد آمد. مصطفی کیایی نامه نوشت که فیلم ما هم قاچاق شده بود اما چنین رفتار محیرالعقولی نداشتیم. در مقابل سیدضیاء هاشمی نامهای خطاب به کانون کارگردانان نوشت و واکنش آنها به اعتراض سهیلی را زیر سوال برد.
علی ملاقلیپور| جیمیجامپ در یک مسابقه فوتبال
ماجرا چه بود: اعتراض علی ملاقلیپور بعد از مجموعه اتفاقاتی که برای فیلمش «قندون جهیزیه» رخ داد، شکل گرفت. فیلم در جشنواره فجر رد شد و زمان اکران هم ملاقلیپور شخصا برای تبلیغ فیلمش به میدان آمد. او با پوشیدن لباس تبلیغاتی فیلمش در خیابان و بین ماشینها تراکت پخش میکرد و همین باعث شد اسمش سر زبانها بیفتد. این حرکات اعتراضی زمانی که خبر کاهش تعداد سینماهای نمایشدهنده فیلم «قندون جهیزیه» و واگذاری سالنهای فیلم به فیلم مجیدی مطرح شد وجه دیگری به خودش گرفت.
شیوه اعتراض: ملاقلیپور برای نشان دادن اعتراض نسبت به کاهش سینماهای نمایشدهنده فیلمش، با لباسی که منقش به پوستر »قندون جهیزیه» بود وسط میدان مسابقه فوتبال ستارگان جهان و ستارگان ایران دوید تا با این حرکت اعتراضی بتواند سالنهایش را پس بگیرد.
جیمیجامپ علی ملاقلیپور تا مدتها سوژه رسانهها و محافل خبری بود , و اعلام شد به خاطر این کار چند روز بازداشت شده است.
احمد نجفی| گل گرفتن در خانه سینما
ماجرا چه بود: سال 1393 فیلمی به اسم «من ایرانیام» به کارگردانی محمدرضا آهنج و تهیهکنندگی احمد نجفی ساخته شد و سال 1396 احمد نجفی در اعتراض به نحوه و زمان اکران این فیلم معترض شد.
شیوه اعتراض: نجفی در ویدئویی اعلام کرد به عملکرد اعضای شورای صنفی نمایش معترض است اما علت اصلی اعتراضش، فریادی است که از سی سال پیش در گلویش مانده است. او به اعتراض، در دفتر شورای صنفی نمایش را در خانه شماره دوی سینما گل گرفت. او در اعتراض گفته بود: «عرض من این است اگر این شورا به عنوان یک شورای عادل رفتار میکند، چگونه است که فیلم آقایان همیشه در بهترین زمان روی پرده میرود؟ چرا بقیه فیلمها را میگذارند برای آخر سال؟»
واکنشها: برخی تهیهکنندهها نسبت به این حرکت موضع گرفتند و رئیس شورای نمایش هم گفت که هیچ تخلفی درباره فیلم «من یک ایرانیام» صورت نگرفته و از این رفتارها متعجب هستند و اگر کسی شکایت دارد باید مکتوب به شورا ارائه کند.
پرویز پرستویی| خداحافظی از سینما و کشاورزی
ماجرا چه بود: بعد از توقیف فیلم «خرس» به کارگردانی خسرو معصومی با بازی پرویز پرستویی، این بازیگر اعلام کرد دیگر بازی نمیکند.
شیوه اعتراض: او در مصاحبهای گفت پس از کنارهگیری از بازیگری، در روستای پدری خود مشغول کشاورزی شده و زندگی جدیدی را پیش گرفته است. آن زمان اعلام شد که پرستویی حتی پیشنهاد بازی در فیلم «چ» حاتمیکیا را هم رد کرده و گفته به لحاظ روحی آمادگی حضور مجدد در سینما را ندارد.
واکنشها: این خبر در رسانهها بازتاب زیادی داشت اما به طور کلی دوری پرستویی از سینما چندان طول نکشید و خیلی زود جلوی دوربین رفت.
پیام دهکردی| نانوایی به جای بازیگری
ماجرا چه بود: چند روزی است ویدئوی پیام دهکردی درحال پختن نام وایرال شده و تحسین برخی کاربران شبکههای اجتماعی را برانگیخته.
شیوه اعتراض: دهکردی در این ویدئو میگوید به جای بازی در فیلممها و سریالها به نشانه اعتراض فعالیتهایش را متوقف کرده و بعد از مطالعه و آموزش زیاد در عرصه نانپزی حالا مشغول پخت نان است.
واکنشها: خیلیها تمجید کردهاند و نوشتهاند سایر هنرمندان هم باید از او یاد بگیرند و عدهای به این نکته اشاره کردهاند که اخیرا مشغول بازی در فیلم «سرگیجه» بوده و نباید فراغت کوتاه مدت بین کارش را به اسم حرکت اعتراضی جا بزند.
الله اکبر از دست این موجود دو پا
همه بد هستن فقط شما خوبید
بازیگرها وفوتبالیستها و…ومسئولین. ودلالها همه به فمرجیب خودشون هستن مردمم به جون هم انداختن براحجاب