در روند تولید برنامههای اینترنتی که دیگر از مرحله رقابت با برنامههای تلویزیونی هم عبور کردهاند، شاهد درخشش چهرههایی هستیم که زمانی با حضور در قاب تلویزیون به شهرت رسیدند اما بهنظر میرسد این روزها برای قدرتنمایی در مقام مجری، دیگر نیازی به آنتن تلویزیون ندارند؛ از عادل فردوسی در عرصه اجرای ورزشی و علی ضیا، سروش صحت و مژده لواسانی در قالب تاکشو گرفته تا جوانترهایی مانند ابوطالب حسینی و امیرحسین قیاسی در مقام استندآپ کمدین.
به گزارش فیلمنیوز، زمانی شاید نمونهها انگشتشمار بود و با کمی تردید میشد از بینیازی چهرهها از آنتن تلویزیون نوشت اما فراگیری فعالیت پلتفرمهای مجازی و تنوع کنداکتور تولیدات آنها عرصهای را فراهم آورده که برنامهسازان خوشفکر میتوانند بهخوبی روی ظرفیت چهرههای معتبر برای تولید برنامههای جذاب، آن هم خارج از قاب تلویزیون حساب کنند. زمانی یکی از مدیران سیما در واکنش به حجم اعتراضات به حذف عادل فردوسیپور از شبکه سه، تلویحا او را به «خروج از مدار» متهم کرد و حالا بهنظر میرسد خروج کردگان از این مدار، چندان هم محکوم به حذف و فراموشی نیستند!در این گزارش مختصر، تنها به برخی از چهرههایی که این روزها شاهد اجراهای موفق آنها در برنامههای اینترنتی و خارج از قاب تلویزیون هستیم پرداختهایم.
سروش صحت | اکنون | فیلیمو

تا همین یک دهه پیش کمتر کسی او را بهعنوان مجری میشناخت و کارنامهاش آنقدر در حوزه طنزنویسی و کارگردانی کمدیهای موفق تلویزیونی پربار بود، که ورودش به عرصه اجرا، با کمی ریسک میتوانست همراه باشد. سروش صحت اما بیشک این روزها یکی از موفقترین چهرهها در عرصه تولید برنامههای گفتوگومحور بهویژه با محوریت کتاب و سبک زندگی است.
آخرین حضور در تلویزیون؛ اولین تجربه اجرای سروش صحت در قاب تلویزیون، بعدتر تبدیل به آخرین تجربه هم شد. این بازیگر و کارگردان که در پشتصحنه آثارش به علاقهمندی به کتاب و مطالعه شهره بود، از سوی طراحان برنامه «کتابباز» برای اجرای فصل دوم این برنامه دعوت به همکاری شد و بهواسطه حضوری طولانیمدت در چند فصل پیاپی این برنامه، هویتی گرهخورده با این برند محبوب تلویزیون پیدا کرد. با این همه اما مدیران دوران تحول صداوسیما، بهقاعده ضدیتشان با هرآنچه محبوب بود، بدون هیچ دلیل مشخصی حکم به تعطیلی «کتابباز» دادند و سروش هم ممنوعالتصویر شد!
وضعیت کنونی خارج از تلویزیون؛ کم نیستند کتاببازهایی که حالا هر سهشنبه صبح پای کنداکتور فیلیمو مینشینند تا تازهترین قسمت از برنامه «اکنون» را تماشا کنند. برنامهای که میتوان آن را شکل تکامل یافته همان ایده «کتابباز» دانست که اتفاقا تهیهکننده همان برنامه آن را در فضایی متمایز و آزادتر سامان داده است. «اکنون» بهشدت تا به امروز در ارتباط با مخاطبان هدف خود موفق عمل کرده و یکی از برگبرندههای آن هم کیفیت اجرا و میزبانی سروش صحت است.
علی ضیا | باضیا | یوتیوب

هم اهل قلم و شعر است و هم در دوره اول شهرتش در تلویزیون، در زمره استعدادهای موفق در عرصه اجرا قرار داشت. علی ضیا که فعالیت خود را با گویندگی در رادیو آغاز کرده بود، با قرار گرفتن در مقابل دوربین اعتباری پیدا کرد که آرامآرام فرصت تهیهکنندگی و برنامهسازی هم بهدست آورد. او که زمانی جزو چهرههای معتمد و محبوب مدیریت وقت تلویزیون بهشمار میرفت، با تغییر ترکیب مدیران، به ناگاه با محدودیتهایی مواجه شد که سرانجام به جدایی او از سیما انجامید.
آخرین حضور در تلویزیون؛ برنامه تلویزیونی «فرمول یک» را که تا سال 1401 روی آنتن شبکه یک میرفت، میتوان آخرین فعالیت جدی علی ضیا در قاب تلویزیون دانست. جنس برنامهسازی علی ضیا از ابتدا بر پایه قالب برنامههای اجتماعی و ترکیبی شکل گرفته بود و در آخرین حضور جدی خود هم همین قالب را دنبال کرد. جایگاه «فرمول یک» در کنداکتور شکه یک به حدی بود که فرآیند انتخاب چهره مردمی سال در این شبکه سراسری هم در قالب همین برنامه طراحی و اجرا میشد.
وضعیت کنونی خارج از تلویزیون؛ خروج علی ضیا از تلویزیون به ورود پرریسک او به فضای مجازی منجر شد! پرریسک از این منظر که ضیا، به پشتوانه شناختی که از تمام چارچوبهای ممیزی در تولید برنامههای گفتوگومحور در تلویزیون پیدا کرده بود، سلسله تجربههایی را برپایه «گفتوگوی بدون سانسور» در فضای مجازی کلید زد که حالا به تولید برنامه پرمخاطب «باضیا» انجامیده است. ضیا هم در انتخاب سوژههای گفتوگو، هم در مدیریت مسیر گفتوگو و مهمتر از آن، هم در جسارت برای انتشار پرجزییات و بدون ممیزی نسخه نهایی گفتوگوهای خود، یکی از موفقترین چهرهها در فضای مجازی محسوب میشود.
عادل فردوسیپور | فوتبال 360 | پلتفرم 360

آخرین حضور در تلویزیون؛ «ما حدود نیم ساعت دیگر وقت داریم و بعدش میخواهم چیزی بگویم که همهتان هنگ میکنید!» این جملات بخشی از آخرینن گفتههای عادل فردوسیپور در دقایق پایانی آخرین برنامه نود در قاب تلویزیون بود. برنامهای که حواشی منتهی به حذف آن از کنداکتور از پاییز 97 کلید خورد و سرانجام زمستان همان سال بهصورت رسمی توقف تولید و پخش آن از سوی رئیس صداوسیما اعلام شد. هرچند همکاری فردوسیپور بهعنوان تهیهکننده با تلویزیون بیشتر ادامه یافت اما او دیگر از مقابل دوربین، حذف شد. تکاپوی مدیران برای جایگزینی برنامهای مشابه و بازگشت مخاطبان میلیونی نود، بعد از گذشت 7 سال، همچنان ناکام مانده است!
وضعیت کنونی خارج از تلویزیون؛ طبیعی بود که برند عادل فردوسیپور نیازی به قاب تلویزیون نداشته باشد و او با پشتوانه هوش و شناخت رسانهایاش خیلی زود، بستر تازهای را برای فعالیت در فضای مجازی برای خود فراهم آورد. این روزها برنامه «فوتبال 360» یکی از محبوبترین برنامههای ورزشی در فضای مجازی محسوب میشود که یکی از بخشهای تماشایی آن گفتوگوهای متفاوت فردوسیپور با چهرههای غیرفوتبالی است. بازگشت این گزارشگر محبوب به عرصه گزارشگری برای پخش زنده بازیهای جهانی هم با استقبال فوتبالدوستان مواجه شده است.
مژده لواسانی | درجه یک | تلویزیون همشهری

برخلاف باقی چهرههای مورداشاره در این گزارش که چهرههای اغلب حذفشده از آنتن تلویزیون هستند، مژده لواسانی در شرایطی متفاوت موفقیت در خارج از قاب تلویزیون را تجربه میکند. لواسانی هنوز هم با وجود محدودیتها، امکان حضور در برخی برنامههای برونسپاری شده در کنداکتور شبکههای سیما را دارد اما میزان موفقیت او در پلتفرمهای اینترنتی بهوضوح حکایت از فقدان هوشمندی در تلویزیون برای استفاده درست از ظرفیت مجریان در جای درست خود دارد.
آخرین حضور در تلویزیون؛ مجموعه برنامه کمیک موشن «زیتون سرخ» را میتوان تازهترین تجربه مژده لواسانی در اجرای تلویزیونی بهشمار آورد. برنامهای برای گروه سنی نوجوان که خارج از ساختار تلویزیون تولید شده و برای پخش در کنداکتور شبکههای افق و امید قرار گرفته است. لواسانی در سالهای اخیر، علاوهبر اجرای «بسته پیشنهادی» در شبکه دو، حضور در ویژهبرنامههای مناسبتی مانند شب یلدا را هم در شبکههای مختلف تجربه کرده است اما مدتهاست که حضوری مستمر در کنداکتور برنامهسازی و پخش شبکههای اصلی ندارد.
وضعیت کنونی خارج از تلویزیون؛ در همین چند هفتهای که از آغاز پخش برنامه اینترنتی «درجه یک» میگذرد، بازخوردهای رسانهای بهخوبی حکایت از موفقیت این برنامه در تلویزیون اینترنتی همشهری دارد و قطعا یکی از پشتوانههای موفقیت آن هم اجرای مژده لواسانی است. لواسانی که از معدود مجریان زن تلویزیون بود که قابلیت اجرای تاکشوهای باکیفیت را هم داشته و اتفاقا کمتر فرصت بروز این توانایی را در قاب تلویزیون به دست آورد، حالا فرصتی پیدا کرده تا در مقابل چهرههای درجه یک در حوزههای مختلف بنشیند و گفتوگوهای جذابی را با آنها سامان دهد.
امیرحسین قیاسی | نیمهشب | نماوا

هر چند در فینال خندوانه و در رقابت با علی صبوری، نتوانست قهرمان شود اما بیشک موقعیتی که امروز در فضای کمدی دارد، به مراتب موفقتر و معتبرتر از آن رقیب است! امیرحسین قیاسی که به مدد خلاقیت تیم رامبد جوان بهعنوان یکی از استعدادهای حوزه استندآپ کمدی به شهرت رسید، حالا از موفقترین چهرهها در این حوزه محسوب میشود.
آخرین حضور در تلویزیون؛ امیرحسین قیاسی خیلی زودتر از رفیقش یعنی ابوطالب حسینی از تلویزیون فاصله گرفت و شاید بتوان آخرین حضور جدی او در حوزه برنامهسازی تلویزیونی را همان اجرای مشترکش با حسینی در برنامه «از شنبه» دانست. برنامهای که از شبکه ورزش پخش میشد و محوریت آن شوخی با موقعیتها، اتفاقات و چهرههای مطرح دنیای ورزش بود.
وضعیت کنونی خارج از تلویزیون؛ برنامه «نیمهشب» که فصل تازه آن بهصورت هفتگی از نماوا پخش میشود، یکی از موفقیتترین و پرسابقهترین تولیدات اینترنتی با رویکرد شوخی با اخبار بهحساب میآید. امیرحسین قیاسی بعد از فعالیتهای محدودی که در قاب تلویزیون داشت، خیلی زود با چند تجربه طنز آیتمی، برنامهسازی در شبکه خانگی را تجربه کرد و در موفقترین دورخیز خود، برنامه «نیمهشب» را کلید زد. قیاسی با اجرای جسورانه و بانمک خود، در حال حاضر پرچمدار طنز ویدئویی رسمی در فضای مجازی محسوب میشود و اتفاقا سهم ویژهای هم در وایرالیهای شبکههای اجتماعی دارد.
ابوطالب حسینی | «فان» فوتبال 360 | پلتفرم 360

او هم از ستارههای برخاسته از «خندوانه» است و اتفاقا بهدلیل رفاقت نزدیک با امیرحسین قیاسی، بارها در قاب مشترک از مسیری که تا به امروز با یکدیگر پیمودهاند، گفتهاند. ابوطالب حسینی، که از همان زمان حضور در رقابتهای خندانندهشو یکی از چهرههای محبوب در میان مخاطبان تلویزیون شده بود، چند سالی است که بهصورت حرفهای روی حوزه طنز ورزشی متمرکز شده و حالا بهنوعی در این میدان یک برند محسوب میشود. آخرین حضور او در تلویزیون به اجرای بخش «فان» فوتبال 120 برمیگردد.
آخرین حضور در تلویزیون؛ بعد از شهرتی که حضور در خندوانه برای حسینی رقم زد، با هوشمندی عادل فردوسیپور او جذب یکی از برنامههای ورزشی پرمخاطب شبکه ورزش یعنی «فوتبال 120» شد و بهخوبی توانست در حوزه شوخی با اخبار ورزشی دامنه محبوبیت و شهرت خود را افزایش دهد. «از شنبه» هم یکی دیگر از تجربههای او در همی زمینه بود که اتفاقا با همراهی امیرحسین قیاسی آن را به سرانجام رساند. او سال گذشته در گفتوگویی صراحتا اعلام کرد: «من فعلا در تلویزیون ممنوعالتصویرم و نمیتوانم بگویم برمیگردم یا نه.»
وضعیت کنونی خارج از تلویزیون؛ حسینی ابتدا روی ظرفیت صفحات شخصیاش در فضای مجازی برای توسعه برند خود حساب کرد اما خیلی زود با «آنساید» برنامهسازی در همکاری با پلتفرمها را تجربه کرد. او این روزها اما بیشترین محبوبیت خود را در همکاری مجدد با عادل فردوسیپور به دست آورده است. آیتمهای طنز او برای «فوتبال 360» بسیار پرطرفدار است و بریدههای آن خیلی زود در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته میشود.