جنجالها و اظهارنظرها درباره مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و نظارت صداوسیما بر شبکه نمایش خانگی ادامه دارد. از یک طرف در متن این مصوبه آمده است که صدور مجوز، نظارت و بازبینی مقررات تبلیغات حوزه صوت و تصویر فراگیر به عهده صداوسیماست و فقط دو نماینده زیر ارشاد در این شورا حضور خواهند داشت و از طرف دیگر دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی از تقسیم کار وزارت ارشاد و سازمان صداوسیما صحبت به میان آورده و تاکید کرده صداوسیما به هیچوجه قرار نیست دستوپای پلتفرمها را ببندد. کانون کارگردانان خانه سینما هم در بیانیهای هشدار داده که برهم خوردن تعادل موجود در شبکه نمایش خانگی، به معنی تعطیلی نمایش خانگی و در نتیجه بیکاری بخش زیادی از صنوف سینمایی و بحران در جامعه سینما خواهد بود.
به گزارش فیلمنیوز، تثبیت مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره نظارت صداوسیما بر شبکه نمایش خانگی، این روزها به یکی از مهمترین مسائل در حوزه فرهنگ و هنر تبدیل شده است.
بعد از انتقادهای فراوان سینماگران از این مصوبه، امروز حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با تسنیم تاکید کرده که معنای تثبیت این مصوبه این نیست که صداوسیما میخواهد دستوپای پلتفرمهای نمایش خانگی را ببندد و یا اجازه فعالیت ندهد.
خسروپناه گفته: «تقسیم کار وزارت ارشاد و سازمان صداوسیما کاملاً در این مصوبه آمده است و بعد از ابلاغ مصوبه توسط ریاست محترم جمهور، حتماً به سمع و نظر همگان خواهد رسید و همه در جریان این تقسیم کار قرار خواهند گرفت، اما این نکته حائز اهمیتی است که این مصوبه در راستای تسهیلگری است. قبلاً نزاعی میان وزارت ارشاد و صداوسیما بود و این نزاع باعث میشد ضوابط و کارکردها آسیب ببینند، بنابراین قطعاً این مصوبه بهنفع پلتفرمها و نمایش خانگی است و در راستای توسعه و گستره بیشتر خواهد بود نه اینکه برخی میگویند قرار است در این فضا محدودیت ایجاد شود.»
پیشتر محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم به عدم اطلاعرسانی صحیح درباره جلسه شورایعالی انقلاب فرهنگی واکنش نشان داده و گفته بود: «آنچه در افکار عمومی و برخی از رسانهها دراینباره منتشر شده، درست نیست چرا که بخش عمده این موضوع به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واگذار شده است و بنا داریم تنظیمگری حوزه حکمرانی فرهنگی بهصورت واحد انجام شود.»
از عبارات تقسییم کار و واگذاری بخش عمده نظارت به وزارت ارشاد درحالی استفاده شده است که در متن مصوبه صراحتا آمده: «صدور مجوز، نظارت و بازبینی مقررات تبلیغات در حوزه صوت و تصویر فراگیر بر عهده صدا و سیما است اما برای عدم بروز اختلاف و هماهنگی بین دستگاهی، دو نماینده وزیر ارشاد در شورای مربوط به آن حضور خواهند داشت.»
درباره حدود وظایف این نمایندهها و تاثیری که روی این نظارت خواهند داشت توضیحی داده نشده و مشخص نیست منظور از تقسیم وظایف یا واگذاری بخش عمده نظارت به وزارت ارشاد حضور همین دو نماینده است یا مسئله دیگری در میان خواهد بود.
علاوه بر اینها کانون کارگردانان خانه سینما در بیانیهای در مورد مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و نظارت صداوسیما بر شبکه نمایش خانگی هشدار داده و تاکید کرده: «برهم خوردن تعادل موجود در شبکه نمایش خانگی، به معنی تعطیلی نمایش خانگی و در نتیجه بیکاری بخش زیادی از صنوف سینمایی و بحران در جامعه سینما خواهد بود.»
در این متن آمده: «تلویزیون در تغییر و تحولات جدید نتوانسته مقبولیت عمومی پیدا کند و بر عکس به دلیل از دست دادن نیروهای کارآمد و چهرههای محبوب میزان نفوذش در جامعه کاهش یافته است. ثانیأ این تصمیم در شرایطی اجرایی و قانونی میشود که شبکه نمایش خانگی علیرغم نوسانات اجرایی به استقلال نسبی رسیده و توانسته به مطالبات بخشی از مخاطبانی جواب دهد که در سالهای اخیر آرزوها و آرمانهایشان در درامهای تلویزیونی جایی نداشته است. اصلأ شبکه نمایش خانگی زمانی شکل گرفت که تلویزیون به دلایل سیاسی مجبور شد زندگی طبقه متوسط را از درامهای خود خارج کند و حتی از شوخی با زندگی این طبقه پرهیز کرده و این شوخیها را به سکونتگاهی نامشخص منتقل کند. شبکه نمایش خانگی به تدریج با نزدیک شدن به مخاطبی قوام یافت که تصویر منفی سبک زندگیاش در درامهای تلویزیونی، جایگزین تصویر واقعی شده بود.»
در پایان هم به این نکته اشاره شده: «اگر این فهم در نظارت وجود نداشته باشد و ناظران بخواهند به شیوه تلویزیون با همان نفرتی که از طبقه متوسط مدرن دارند درامهای شبکه نمایش خانگی را بازبینی کنند درامی باقی نخواهد ماند و مخاطبانی که چندین سال با درامهای نمایش خانگی سرگرم شدند جذب ماهوارهها خواهند شد و تعادلی به هم خواهد خورد. با به هم خوردن این تعادل تلویزیون اگر نگرش فعلی را در تصویب درامهایش داشته باشد تماشاگرش افزایش نخواهد یافت.»
هنوز دقیق مشخص نیست نتیجه نهایی چه خواهد شد. باید دید این اعتراضها به کجا خواهد رسید.