چهلمین جشنواره فیلم فجرسینمای ایران
از تعجب تا تحیر

بازیگرانی که در جشنواره سی و هشتم نادیده گرفته شدند!

این جمله را بارها از سوی منتقدان و سینماگران شنیدیم که «سینما به سلیقه افراد بر می گردد»!

اما وقتی بسیاری از منتقدان و خبرنگاران سینمایی که نظرات گوناگونی دارند روی برخی از فیلم ها و بازی ها اتفاق نظر داشته باشند و داوران یک جشنواره به کل آنها را نادیده بگیرند، یادداشت ها و اظهار نظرات بسیاری منتشر می شود که مثلا داوران جشنواره زحمات فلان بازیگر، فیلمنامه نویس یا کارگردان را نادیده گرفتند.

حال به بهانه اعلام کاندیدای سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر به این موضوع خواهیم پرداخت که برخلاف سایر منتقدان، داوران هنرنمایی های چه افرادی را در این دوره نادیده گرفتند یا در بهترین حالت به سلیقه آنها نزدیک نبود.

 

ساعد سهیلی در «روز صفر»
دو سال پیش که ساعد سهیلی با سه فیلم «لاتاری»، «ماهورا» و «اتاق تاریک» به جشنواره فجر آمد، بسیاری توقع داشتند که او حداقل برای یکی از این فیلم ها نامزد دریافت سیمرغ بازیگری شود. اما در پایان این اتفاق رخ نداد و او در هیچ بخش کاندید نشد.
ولی امسال وقتی «روز صفر» در سالن رسانه ها به نمایش درآمد بسیاری از خبرنگاران و منتقدان به تمجید از بازی امیر جدیدی و ساعد سهیلی که نقش سخت «عبدالمالک ریگی» را ایفا می کرد، پرداختند. اما برای سهیلی باز هم اتفاق دو سال پیش تکرار شد و وقتی دبیر جشنواره نامزدهای بازیگری را اعلام کرد نامی از او را به زبان نیاورد. این اتفاق با تعجب بسیاری از مخاطبان و منتقدان روبرو شد و بسیاری از خبرنگاران از یکدیگر پرسیدند: «چرا ساعد سهیلی نه؟!»
البته به نظر می رسد همچون دو سال پیش سهیلی پاسخ داوران جشنواره با فروش فیلم هایش بدهد؛ همچون «لاتاری» که در سال 97 به یکی از فیلم های پرفروش تبدیل شد.

 

جواد عزتی در «شنای پروانه»
به قول اصغر فرهادی خیلی از اتفاقات به «مرور» رخ خواهد داد. بازی جواد عزتی در «شنای پروانه» روند شخصیتی بود که از یک فرد آرام به یک منتقم تبدیل می شود. در نشست خبری فیلم محمد کارت هم برخی از خبرنگاران از روند شخصیتی جواد عزتی در این فیلم تعریف کردند. اما داوران جشنواره فجر نظر متفاوتی با بسیاری از خبرنگاران داشتند، به گونه ای که عزتی را حتی نامزد دریافت سیمرغ برای «شنای پروانه» نکردند و تنها برای «آتابای» کاندید سیمرغ نقش مکمل مرد شد؛ عزتی پس از اعلام نامزدها در اینستاگرامش دیالوگی از «شنای پروانه» را منتشر کرد که بسیاری آن را طعنه به داوران این دوره قلمداد کردند: «کار خوبه خدا درست کنه، «سلطان محمود» خر کیه؟!»

 

فاطمه معتمد آریا در «عامه پسند»
می توان فیلم «عامه پسند» را دوست نداشت؛ حتی می توان کلا فیلم ها و جهان بینی سهیل بیرقی را قبول نداشت، اما نادیده گرفتن بازی فاطمه معتمد آریا در این فیلم کار سختی است که داوران جشنواره آن را به خوبی انجام دادند. معتمدآریا در «عامه پسند» نقش زنی سرگشته را ایفا می کرد که می خواست خود را به زندگی، خانواده و همسر سابقش اثبات کند. او در این فیلم به عقیده بسیاری از منتقدان توانست بازی قابل قبولی را ارائه دهد اما بازی او با سلیقه داوران جشنواره تطابق نداشت و آنها از کنار هنرنمایی معتمد آریا به راحتی عبور کردند. حال مشخص نیست این تصمیم داوران به اظهارنظرات اخیر معتمدآریا درباره حضورش در جشنواره مرتبط بوده یا خیر؟!

 

هادی حجازی فر در «آتابای»
«آتابای» بسیاری را غافلگیر کرد: از فیلمنامه تا جغرافیای داستان و بازی هادی حجازی فر!
حجازی فر در فیلم جدید نیکی کریمی علاوه بر بازیگری نگارش فیلمنامه را هم بر عهده داشت و بسیاری دلایل موفقیت این فیلم را حضور او در آن عنوان کردند. اما در کمال تعجب بسیاری از روزنامه نگاران، نام حجازی فر در هیچ یک از دو بخش فیلمنامه و بازیگری به عنوان نامزد اعلام نشد و این موضوع تا حدودی بهت منتقدان را به همراه داشت که چرا سلیقه آنها با داوران این دوره تا این اندازه فاصله دارد.

 

محسن تنابنده در «سه کام حبس»
با این که سابقه زیادی در دریافت سیمرغ بلورین داشته و تقریبا هر زمانی که کاندید شده سیمرغ را به خانه برده، امسال با «سه کام حبس» به جشنواره فجر آمد. البته دو شب پیش نیز «عنکبوت» با بازی او در بخش خارج مسابقه به نمایش درآمد. اما بیشتر تعجب ها درباره عدم اعلام نام او به عنوان کاندیدای نقش اول مرد بود. تنابنده در «سه کام حبس» نقش فردی معتاد را ایفا کرد و بسیاری را تحت تاثیر خود قرار داد. اما با اینکه او مخاطبان را تحت تاثیر قرار داده بود، داوران جشنواره پاسخ او را با عدم اعلام نامزدی اش دادند و او برخلاف پریناز ایزدیار نامزد سیمرغ بازیگری نشد.

طرح از شهاب جعفر نژاد

فیلم‌نیوز

دیدگاهتان را بنویسید